top of page

Karşıyaka Seasoaked

Writer's picture: STUDIO EVREN BASBUGSTUDIO EVREN BASBUG

Karşıyaka Seasoaked

LOCATION: İzmir / Turkey

CATEGORY: Urban Design / Public Space / Waterfront / Park / Landscape / Structure / Viewing Deck

STATUS: Commission / In Progress

AREA (OUTDOORS): 45.460 sqm


TIMETABLE:

Project: March 2017


DESIGN OFFICE/S

Studio Evren Başbuğ Architects

CREDITS:

Architectural Concept / Design Group:

Evren Başbuğ (Lead Architect / Studio Evren Başbuğ Architects)

Oğuzhan Zeytinoğlu (Architect / Studio Evren Başbuğ Architects)

Duygu Kısacık (Architect / Studio Evren Başbuğ Architects)

Oğuz Bodur (Architect / Studio Evren Başbuğ Architects)


Technical Consultants:

Nuran Altun (Landscape Architecture / Kardelen Peyzaj Planlama)

Korhan Şişman (Interior Architect, Lighting Expert / Planlux)

Cemal Coşak (Civil Engineer / Methal)

Necdet Tunalı (Mechanical Engineer / Proje Isı)

A. Levent Ünal (Electrical Engineer / Levay)


Consultants:

Assoc. Prof. Bergüzar Özbahçeci (Civil Engineer)

Özcan Kaygısız (Architect)

Beyda Sargın (Civil Engineer)

Dilşad Kurtoğlu (Architect)

Karşıyaka Seasoaked

[ Text is only avaliable in Turkish ]


Suyabatan


Bostanlı Feribot İskelesi ile Karşıyaka Yelken Kulübü arasında uzanan yaklaşık 970 m uzunluğa ve 45.458 m² alana sahip sahil şeridi parçası, Alaybey Tersanesi'nden başlayıp, Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na kadar uzanan ve konsept projeleri 'İzmirDeniz' projesi kapsamında hazırlanan dönüşüm projesinin odak uygulama alanlarından biri olarak ele alındı. Projede genel anlamda diğer uygulama alanları için önerilen çözümlerde (Bostanlı Yaya Köprüsü, Bostanlı Günbatımı Terası ve Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı) olduğu gibi projenin konsept aşamasında yaratılan ruhuna aykırı düşmeden, konuma ve konumun işlevsel ihtiyaçlarına özel tasarım çözümleri üretildi.


İnsan / deniz ilişkisi bağlamında, Bostanlı Gün Batımı Terası ile potansiyelleri araştırılmaya başlanan, Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı ile biraz daha geliştirilen kıyı kesiti profili, bu proje kapsamında önerilen özel odak alan 'suyabatan' ile en doğrudan / yalın halini alıyor.


'Suyabatan', 1.5 m genişliğinde, sırasıyla 5'li, 3'lü, 7'li olarak yan yana gelen modüllerin promenad aksı boyunca kayarak 4 kez tekrar etmesi ile (Toplam 60 modül) oluşan eğimli bir meydan. Modüllerin promenad aksına 53 derecelik bir açıyla kaydırılmaları sonucunda meydan boyunca suya doğru alçalan kırık yüzey plakaları yaratılıyor. Her modül (rampalar hariç) promenad tarafında prekast bir oturma birimi ile başlayıp, sırasıyla %4 ve %8 eğimli fragmanlarla suya 'batıyor' ve kazıklı temel sistemine sahip bir uç modülü ve bazalt kaya tahkimatıyla sonlanıyor. Yunuslar heykeli de bu meydana bir arka plan oluşturacak biçimde denize daha yakın olan (hareketli deniz suyu üzerinde) yeni yerini buluyor.


'Suyabatan', şimdiye kadar kıyı projesi kapsamında önerilen en cesur ve sıradışı kıyı kesiti. Yaratılan odak alanın sınırları sürekli hareket halindeki (dalga hareketi ve gelgit) deniz suyu sayesinde belirsizleşiyor, doğa ile kent 'suyabatan'da eşsiz biçimde buluşuyor, ve birbiri içinde kayboluyor. 'Suyabatan', kullanıcı için yine kıyı genelinde sürdürülen hesapsız / programsız vakit geçirme (aylaklık) alanlarından birini, belki de en ilginç olanını sunuyor.

Tramvay durağı ile 'suyabatan' arasında üzerinde 2 adet otomatik tuvalet birimi, 2 adet taşınabilir büfe birimi, 1 adet 'bisim' istasyonu, 12 bisikletlik bir bisiklet parkı, güneş kontrolü sağlayan büyük taçlı çınar ağaçları ve etraflarındaki oturma birimlerini barındıran aktif bir kent parkı yaratılıyor. 'Suyabatan', ardındaki meydan ve tramvay durağı ile birlikte yaratılan bu odak, tüm alanın hemen hemen orta noktasında bulunuyor. Geri kalan alanlarda en az düzeyde sert peyzaj kullanılıyor ve böylece bu merkezi odağın gücü artırılıyor.


Köhne sert zeminlerden ve karaktersiz / güçsüz bitki örtüsünden temizlenen geniş yeşil parterler, alanı boydan boya kateden koşu ve bisiklet yolu ile parçalara ayrılıyor. Alana 3 boyutlu bir algı vermek ve sürprizli vistalar yaratmak için önemli birleşim noktalarında yüksekliği 1.3 m seviyesini geçmeyen yapay yeşil tepecikler öneriliyor. Tüm alan boyunca 'grass' karakteri ağırlıklı yeni bir bitki örtüsü öneriliyor. Peyzaj genelinde yeni bir aydınlatma prensibi kabulüyle alan genelinde ışık kirliliğinin önüne geçmek, doğal bir aydınlık seviyesi yakalamak hedefleniyor.











1,728 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page